петак, 13. фебруар 2015.

Geotermalna energija

Uvod


Geotermalna energija je toplotna energija koja se stvara i akumulira u Zemljinoj unutrašnjosti. U svom središtu temperatura Zemljine unutrašnjosti iznosi 4000-7000C, što je približno temperaturi površine Sunca. Geotermalna energija je toplotna energija koja nastaje radioaktivnim raspadanjem i konstantnim gubitnom toplote Zemljinog jezgra.


Još od doba paleolita geotermalna energija se koristila za kupanje, Rimljani su je koristili za grejanje prostora, a sada je najpoznatija po upotrebi u proizvodnji električne energije. Po podacima iz 2013, širom sveta 11700MW električne energije se dobija iz geotermalnih izvora energije. Dodatno se je još 28GW geotermalne energije koristi u različitim sistemima grejanja, industrijskim procesima, sušarama i poljoprivredi.Geotermalna energija je jeftin, pouzdan, održiv i ekološki izvor energije. Geotermalna energija se najčešće koristi za grejanje prostora i proizvodnju električne energije.

Resursi


Resursi geotermalne energije na planeti Zemlji su više nego dovoljni da zadovolje ljudske potrebe za energijom, ali samo veoma mali deo ovih resursa se može profitabilno iskoristiti. Kopanje i istraživanje dubinskih resursa je veoma skupo. Potencijal geotermalne energije je veliki, geotermalne energije ima 50000 puta više od ukupne energije koja se može dobiti iz nafte i plina. Resursi geotermalne energije se nalaze na različitim dubinama, od nekoliko metara plitkih do više kilometara dubokih rezervoara tople vode i pare koja se može izvući na površinu . U prirodi se geotermalna energija najčešće pojavljuje u formi gejzira, vulkana i izvora vruće vode.

Ekonomska isplativost


Geotermalna energija nezahteva gorivo (osim za pokretanje pumpi), pa je zbog toga imuna na promenu cena nafte. Medjutim troškovi izgradnje postrojenja su veliki.

Prednosti


Geotermalna energija ima dosta prednosti u poredjenju sa tradicionalnim izvorima energije baziranim na fosilnim gorivima. Velika prednost geotermalne energije je što je čista i nezagadjuje okolinu. upotrebom gerotermalne energije se smanjuje upotreba fosilnih goriva. Takodje velika prednost geotermalne energije su njene zalihe, koje su praktično neiscrpne.

Geotermalne elektrane zauzimaju manje prostora nego hidroelektrane. Prednost geotermalne energije u odnosu na druge obnovljive izvore energije je i to što nezavisi od vremenskih uslova za razliku od hidroelektrana, vetrenjača ili solarnih elektrana. Geotermalna energija je dostupna 24 sata na dan. Geotermalne elektrane imaju veoma niske troškove proizvodnje, potrebna je samo energija za pokretanje vodenih pumpi.

Mane


Najveći nedostatak geotermalne energije je mali broj prikladnih lokacija za iskorišćavanje ove energije. Geotermalnu energiju je nemoguće transportovati, i zbog toga se koristi za grejanje obližnjih naselja ili za proizvodnju električne energije. Kao dodatni problem pri korišćenju geotermalne energije javlja se ispuštanje materijala i plinova iz dubine zemlje koji mogu biti štetni kada izadju na površinu. Takodje, statistike pokazuju da je povećana pojava zemljotresa u područjima gde se iskorišćava geotermalna energija. 

Нема коментара:

Постави коментар